Uitleg normeringen en certificaten

Uitleg Kluisnormeringen en certificaten

 

Een inbraakwerende kluis, wat is dat?

In een onbeheerde situatie zorgt een inbraakwerende kluis voor vertraging op onbevoegde toegang tot de kostbaarheden die erin opgeslagen zijn. Welk type kluis voor u de beste keuze is, hangt af van de kostbaarheden die beschermd moeten worden en de algemene toegankelijkheid en beveiliging van de omgeving. Voor hoeveel vertraging een kluis precies zorgt, hangt natuurlijk ook af van de inbreker. Is het een gelegenheidsdief of heeft hij veel ervaring? Weet hij dat er een kluis aanwezig is en heeft hij daar gereedschap voor meegenomen? Bij de producten in onze webshop staat informatie over de inbraakwerendheid ervan. Hebt u daarna nog vragen? We helpen u graag!

 

Zo ziet een inbraakwerende kluis eruit

Een inbraakwerende kluis is altijd voorzien van een typeplaatje. Dat is aan de binnenkant van de deur bevestigd en er staat informatie op over de productie en weerstandsklasse van de kluis. Het mag alleen aangebracht worden op kluizen die aan de juiste voorwaarden voldoen. Dan zijn er nog enkele andere belangrijke kenmerken: de kluis heeft degelijk sluitwerk met grote schoten, in de scharnierzijde van de deur is een dievenklauw geïntegreerd, de bodem en/of achterwand zijn voorzien van verankeringsgaten en de drempel van de deur naar het kozijn is hoog.

 

Verankeren voor volledige dekking

Volgens de Europese norm voor kluizen moet een kluis die minder dan 1000 kg weegt verankerd worden. Ook uw verzekeraar stelt dat waarschijnlijk als eis. Natuurlijk moet ook die verankering aan strenge voorwaarden voldoen. U kunt uw kluis door ons installatieteam laten verankeren, zo weet u zeker dat u aan de eisen voldoet.

 

In veel situaties kan een kluis mechanisch verankerd worden. Bij bijzondere omstandigheden kan gekozen worden voor chemisch verankeren. Kleine kluizen kunt u eventueel zelf plaatsen en verankeren. Voor grote en zware kluizen raden we aan om ons installatieteam in te schakelen.

 

Praat met uw verzekeraar

Verzekeraars volgen specifieke richtlijnen om de verzekerde waarde te bepalen. Ze kijken bijvoorbeeld naar de weerstandsklasse van de kluis, de locatie en aanvullende beveiliging. Neem contact op met uw verzekeraar om de dekking te bespreken, dan weet u exact waar u aan toe bent.

 

Zo wordt de kluis getest

Onze kluizen worden streng getest. Dat gebeurt in een aantal toonaangevende Europese testinstituten: VdS in Duitsland, CNPP in Frankrijk, Istituto Giordano in Italië en SP, SBSC en SSF in Zweden. Zij zijn goedgekeurd door ESSA en geaccrediteerd om ECB.S certificaten te verstrekken. Andere belangrijke testinstituten zijn LPCB in Engeland, Czech Tresortest in Tsjechië en IMP in Polen.

 

De testexperts in deze instituten weten alles over kluizen. Ze gaan bij het testen van een kluis uit van de slechtste situatie: de inbreker weet ook alles over kluizen en heeft specifieke kennis over deze kluis, hij beschikt over uitstekend gereedschap en verschillende methodes, hij kan ongestoord zijn gang gaan, neemt naar wens pauzes en heeft zijn beste vriend meegenomen voor overleg. Het doel van de inbreker is om een opening te maken. Er zijn normen vastgesteld voor het maken van een handgat (125 cm2), een mangat (1000 cm2) en het openen van de deur (30 mm). Omdat de Europese normering een prestatienorm is, wordt voor de kluis een score vastgesteld. Een hoge score betekent: een veilige kluis.

 

De veiligheidsnormen

Door het vaststellen van veiligheidsnormen kunnen inbraakwerende kluizen gecategoriseerd worden. Hieronder ziet u een korte samenvatting.

  • EN 14450: Europese norm voor privékluizen, security level (of klasse) S1 en S2.

  • EN 1143-1: Europese norm voor kluizen, grade (klasse, CEN of Eurograde) 0 tot en met grade VI. De classificatie loopt door tot grade X voor kluiskamers, kluizen gaan tot klasse VII.

  • EN 1143-2: Europese norm voor afstortkluizen, grade (klasse, CEN of Eurograde) DI tot en met klasse DIV.

 

De Europese norm EN 14450 vervangt de verouderde NCP- en VDMA-norm. Toch worden de oude aanduidingen nu nog veel gebruikt. Het is belangrijk om te weten dat deze kluizen niet getest en niet gecertificeerd zijn. Ze zijn wel gebouwd volgens bepaalde voorschriften.

 

Een sterk slot

Een kluis is zo sterk als het slot dat erop zit. Daarom moeten ook alle sloten aan de Europese normering voldoen (EN 1300). U hoeft daar overigens zelf niet op te letten. Uw kluis kan namelijk alleen gecertificeerd zijn als de juiste sloten gebruikt zijn.

 

Brandwerende kluizen

 

Een brandwerende kluis, wat is dat?

Wanneer er brand uitbreekt mag u van uw brandwerende kluis verwachten dat deze voor een bepaalde tijd bescherming biedt. De wanden van de kluizen zorgen ervoor dat de temperatuur in de kluis niet te ver stijgt. Voor een paar categorieën kluisinhoud is een maximale temperatuur vastgesteld. Voor papier, zoals dossiers, documenten en contracten, is de maximale temperatuur 177 °C. Voor digitale media, zoals een USB stick of dvd’s, is de maximale temperatuur 75 °C. Voor data media zoals back-up tapes ligt het maximum nog lager: 52 °C.

 

Verder beschermt de kluis tegen puin en tegen vocht. De relatieve vochtigheid mag bijvoorbeeld bij digitale media en data media niet boven de 85% uitkomen. Dat betekent overigens niet dat een brandwerende kluis waterdicht is. Om de kluis tegen vocht te beschermen worden er aan de binnenzijde rubberen strips aangebracht. Die houden het bluswater wel buiten maar bieden geen totale waterdichtheid.

 

Zo ziet een brandwerende kluis eruit

Een brandwerende kluis is altijd voorzien van een typeplaatje. Dat is aan de binnenkant van de deur bevestigd en er staat informatie op over de productie en weerstandsklasse van de kluis. Het mag alleen aangebracht worden op kluizen die aan de juiste voorwaarden voldoen. Dan zijn er nog enkele andere belangrijke kenmerken: om warmte goed buiten te kunnen houden zijn de wanden en de deur meestal vrij dik, rondom het kozijn bevindt zich tape die opzwelt en afdicht bij brand en vaak is er een houten binnenkast die voor een waterdichte afsluiting kan zorgen.

 

Als de brand geblust is

Na een brand zal uw kluis er niet goed uitzien, maar hij heeft waarschijnlijk wel zijn werk gedaan. De inhoud van uw kluis is goed beschermd tegen de hitte van de brand en komt ongehavend tevoorschijn. Aangezien een kunststof bedieningspaneel smelt tijdens de brand, moet uw kluis wellicht wel eerst opengeboord worden. U kunt uw kluis daarna niet meer gebruiken. We raden u aan om dan een nieuwe kluis aan te schaffen. U weet natuurlijk precies hoe nuttig een brandwerende kluis is.

 

Zo wordt de kluis getest

De brandveiligheid van een kluis wordt vastgesteld door toonaangevende testinstituten zoals VdS in Duitsland, SP in Zweden, UL in de Verenigde Staten en JIS in Japan. De eerste twee zijn door ESSA goedgekeurd en geaccrediteerd om ECB.S certificaten te verstrekken. Andere belangrijke instituten en testen zijn ETL in de Verenigde Staten, KS in Zuid Korea en GB16810-1997 in China.

 

De brand-duurtest

In twee fasen wordt de brandveiligheid van een kluis getest. In de eerste fase brengen de onderzoekers temperatuurmeters aan op de binnenzijde van de kluis. Dan wordt de kluis in de oven blootgesteld aan een temperatuur tussen de 850 °C en 1100 °C. De inwendige temperatuur mag de hierboven genoemde temperaturen (bijvoorbeeld 177 °C) niet overschrijden. In de tweede fase wachten de onderzoekers tot de temperatuurmeters een daling vaststellen. Als de kluis afgekoeld is, kan de inhoud van de kluis onderzocht worden op bruikbaarheid.

 

De brand-valtest

In vier fasen wordt de sterkte van de kluis getest. Want een gebouw dat in brand staat kan instorten. De onderzoekers willen weten of de kluis daartegen bestand is en de inhoud kan beschermen. In de eerste fase brengen de onderzoekers temperatuurmeters aan op de binnenzijde van de kluis. Dan wordt de kluis in de oven blootgesteld aan een temperatuur van ongeveer 1000 °C. In de tweede fase laat men de kluis direct van zo’n 4 tot 9 meter hoogte op puin vallen. In de derde fase wordt de kluis voor 30 minuten terug in de oven gezet. Al die tijd mag de inwendige temperatuur de hierboven genoemde temperaturen (bijvoorbeeld 177 °C) niet overschrijden. In de vierde fase wachten de onderzoekers tot de temperatuurmeters een daling vaststellen. Als de kluis afgekoeld is, kan de inhoud van de kluis onderzocht worden op bruikbaarheid.

 

Een brandwerende kluis kiezen

Wij helpen u met het uitzoeken van een sterke, betrouwbare en voor u geschikte brandwerende kluis. Kijk bij de productspecificaties voor meer informatie over de brandveiligheid van onze kluizen. Hebt u daarna nog vragen? Neem vooral contact met ons op, we helpen u graag verder. 


Persoonlijk advies

Onze specialisten geven u graag persoonlijk advies of nadere uitleg. Neem contact met ons op! We zijn bereikbaar via live chat, e-mail en telefoon.

 

Bedrijfsgegevens

Correspondentieadres:

Kluizenplaza.nl

Besterdring 38

5014 HL Tilburg

Nederland

 

Internet: www.kluizenplaza.nl                                

E-mailadres: info@kluizenplaza.nl         

Telefoon: 013 - 583 90 96

 

Magazijn Kluizenplaza.nl en toeleveranciers:

Tilburg, Nederland

Barneveld, Nederland

Zoetermeer, Nederland

Salzgitter, Duitsland (nabij Hamburg)

Wüppertal, Duitsland (nabij Düsseldorf, Essen)

 

Showrooms & Afhaallocaties (bezoek en advies op afspraak)

Barneveld, Nederland

Zoetermeer, Nederland

Tilburg, Besterring 38 (Vanaf september 2015)

Eindhoven, Avignonlaan 37 (Vanaf oktober 2015)

Amersfoort, Heliumweg 14 (Vanaf november 2015)